Handlings- og økonomiplan for 2022 – 2025 med virksomhetsplan og årsbudsjett for 2022, er et resultat av et omfattende arbeid i kommunens administrasjon. Utgangspunkt for arbeidet er rullering av gjeldende Handlings- og økonomiplan 2021-2024, samt de utfordringer som er fremkommet i driftsåret 2021 og som er videreført inn i 2022.
Når det gjelder kommuneøkonomi og budsjettarbeid, er den viktigste faktoren antall innbyggere og aldersfordelingen av disse i Elverum. Aldersfordelingen sier automatisk noe om hvilke tjenester det er påregnelig at kommunen må gi. Statistisk Sentralbyrå (SSB) kommer annen hvert år med en befolkningsframskriving. Framskrivning av 2020 sier noe om forventa utvikling i antall innbyggere på kommunenivå frem til 2050. Til lengre ut i tid til mer usikker blir framskrivningen. For Elverum kommune er framskrivningen nå mer i samsvar med det vi selv har erfart de siste 5 år. Det er forventet en vekst på cirka 0,26% per år.
Det som er endret og som har påvirket arbeidet med rullering av Handlings- og økonomiplanen, er nedgang i aldersgruppen 0-15 år i planperioden som forverrer seg frem til 2030. Samtidig er det en svak vekst i planperioden for aldersgruppen 80 – 89, men som fra 2025 til 2030 vil ha en betydelig vekst. Elverum kommune må derfor forvente en økt etterspørsel etter pleie- og omsorgstjenester de neste ti år.
Utfordringen for Elverum kommune i planperioden blir å endre tilbudet for barn og unge for å skape økonomisk handlingsrom. Dette for å kunne dekke en økt forventet etterspørsel etter pleie- ogomsorgstjenester fra år 2025. Inntektssystemet til kommunene gjør at Elverum kommune vil få en liten økning i rammeoverføringene for å kunne møte forventet økt etterspørsel, men ikke alt.
Antall innbyggere er derfor den viktigste indikator når det gjelder overføring av midler fra staten til kommunen. Det forventes at kommunen har en oversikt over utviklingen i antall innbyggere i de forskjellige aldersklasser på kort og lang sikt, og planlegger et forutsigbart og forsvarlig tjenestetilbud ut fra dette.
Kommunestyret vedtok våren 2020 strategisk plan for «Klima og energi i Elverum 2020 – 2024. I rulleringen av Handlings- og økonomiplanen med virksomhetsplan og årsbudsjett har vi nå satt opp et klimabudsjett for 2022. Klimabudsjettet peker på tiltak og aktiviteter kommunens egen virksomhet skal bidra med for å få redusert klimagassutslipp. Disse er langt fra tilstrekkelig for å nå målet. Samfunnet ellers (næringsliv, private husholdninger osv.) må bidra for at målene i klima og energiplanen skal nås.
Elverum kommune har en særdeles stram økonomi. Vi har ikke klart å opparbeide oss en tilstrekkelig økonomisk buffer eller reserve i neste års budsjett eller i økonomiplanperioden. Elverum kommune har høy gjeld, noe som begrenser kommunens økonomiske handlingsrom. Netto lånegjeld i prosent av brutto driftsinntekter er i 2022 129 prosent. Elverum kommune betaler mer i renter og avdrag enn tilsvarende kommuner det er naturlig å sammenligne seg med. Dette betyr at organisasjonen har mindre til drift og må prioritere hardt for å kunne ivareta innbyggernes rettmessige krav til tjenester.
For å videreføre kommunens aktivitet i 2022, samt de endringer kommunestyret selv har gjort gjennom året 2021, er det behov for cirka 70 millioner kroner. I tillegg har kommunedirektøren prioritert nye tiltak tilsvarende 5,5 millioner kroner for å ivareta de krav og forventninger som stilles til kommunen.
Statsbudsjettet for 2022 gir kommunen 58,3 millioner kroner i økte rammeoverføringer. For å komme i balanse har kommunedirektøren fremmet forslag til saldering tilsvarende 13,7 millioner kroner samt opprettholdelse av eiendomsskatten på dagens nivå.
Økonomisk oversikt viser et budsjettmessig mer-/mindreforbruk i balanse, og dermed i henhold tilmyndighetskrav om å ha budsjettbalanse. Netto driftsresultat er derimot ikke tilfredsstillende. Over tid bør netto driftsresultat være cirka to prosent av brutto driftsinntekter. I 2022 vil Elverum kommune budsjettere med et netto driftsresultat på 0,0 prosent. Det vil bedre seg litt i planperioden.
Skal kommunen oppnå et nettodriftsresultat på to prosent over tid, som utgjør cirka 35 millioner kroner, kreves det en omstilling av driften enten i form av reduserte driftsutgifter eller økte inntekter. Det vil være urealistisk å kunne budsjettere med ønsket netto driftsresultat i planperioden. Dette betyr at Elverum kommune sitt budsjett for 2022 ikke har noen reserver. Gjennom budsjettåret endrer innbyggernes behov for tjenester seg. Det er derfor viktig å ha en «buffer» som kommunestyret kan disponere gjennom året til aktivitet som avviker fra det som er planlagt. Kommunestyret vil ikke ha noen buffer å disponere til uforutsette hendelser i budsjett for 2022.
Dette innebærer en stram økonomistyring, og det anbefales ikke å legge inn nye driftstiltak. År 2022 må bli et omstillingsår der det utredes tiltak for å bedre kommuneøkonomien på kort og lang sikt.
Kravet til omstilling, kompetanseutvikling og effektivisering vil ligge over kommunen i hele planperioden. Dette krever stor innsats både fra den politisk og administrative ledelsen i kommunen, og ikke minst fra medarbeidere i de ulike sektorer og staber.
Selv om budsjett for 2022 er svært stramt, mener kommunedirektøren at budsjettet gir rom for at innbyggerne skal oppleve et godt tjenestetilbud fra Elverum kommune.
Elverum 31. oktober 2021
Kristian Trengereid
kommunedirektør