Et treårig utviklingsarbeid i barnehagene i Elverum startet opp i 2014. Med «Lek gir læring» skal barnehagene få et kvalitetsløft.
Barnehagen er ikke bare en trygg omsorgsarena. Den er en viktig læringsarena og det aller første leddet i et utdanningsforløp for barna våre. Men hva skjer egentlig i hver enkelt barnehage? Det er noe man nå skal gå mer i dybden for å kartlegge.
Med utviklingsarbeidet «Lek gir læring» skal de ansatte få en økt bevissthet og refleksjon over egen praksis. Hvert enkelt team i alle barnehagene skal bli enda mer bevisst på hva det betyr at barnehagene er en læringsarena. Dette skal linkes opp mot leken, som man vet er den viktigste læringsarenaen for førskolebarn.
I 2013 ga Regionrådet for Sør-Østerdal barnehagene et oppdrag: Løft kvaliteten! «Lek gir læring» er derfor et samarbeidsprosjekt mellom Elverum, Stor-Elvdal, Åmot, Trysil, Engerdal og Våler. Alle de kommunale barnehagene er med, og de fleste private barnehagene har valgt å delta. Dette betyr at det til sammen er med 39 barnehager i dette kvalitetsutviklingsarbeidet.

Ingunn Brønstad er kompetanserådgiver i barnehagesektoren i Elverum kommune. Hun er stolt over at denne refleksjonsreisen på tre år nå er startet.
– Mange mener, og forskning har vist, at det er medarbeiderne som utgjør hvor god kvaliteten er i barnehagen. Voksenrollen er avgjørende for om barna tilegner seg den kunnskapen de trenger, mener Brønstad.
Hun sier videre at man skal ha fokus på å utvikle et godt selvbilde og mestringsfølelse hos barna slik at de evner å tilegne seg kunnskap og ferdigheter.
– Vi som jobber i barnehage må vite noe om hvordan, hva og når barna lærer og hva vi som voksne må gjøre for at dette skal skje, mener hun.
«Lek gir læring» bygges opp som et tredelt arbeid med vekt på det som skjer i hver enkelt barnehage. De to andre delene handler om ledelse og tilsyn. Et nettbasert dataverktøy «PULS» skal benyttes for dokumentasjon, analyser, kartlegging og tilsyn. Det samarbeides videre med Imtec, som er et firma innenfor barnehagepedagogikken.