Planverk – rammer
Planer som ligger til grunn for dette området er:
Strategisk plan – Energi og klimaarbeid i Elverum 2014-2018, vedtatt av kommunestyret 19.06.2014.
Arbeid og resultater i 2016
Transport
Kollektivtransport
Hedmark Trafikk har gjort flere tilpasninger for å utvikle bybussnettet i samarbeid med oss. Det er gjennomført tiltak for bedre synlighet, markedsføring og informasjon som har økt antall reisende.
|
Passasjerer – antall |
|
Bybuss – Elverum |
2014 |
2015 |
2016 |
Differanse 2015/2016 |
% endring |
0701 B1 Hanstad-Mastmoen-Søbakken |
59 368 |
74 497 |
106 671 |
32 174 |
43,2 |
0702 B2 Elverum torv-Vestad-Elverum torv |
62 097 |
38 820 |
29 371 |
-9 449 |
-24,3 |
Bybuss – Elverum Total |
121 465 |
113 317 |
136 042 |
22 725 |
20,1 |
Elverum tomteselskap, som i samarbeid med kommunen utvikler den nye bydelen Ydalir, planlegger for klimavennlig transport i, og til -og fra bydelen. Blant annet tilrettelegging for gange, sykkelbruk, redusert bilbruk og kollektivtransport , og muligheten for å gjennomføre forprosjekt/pilotprosjekt for førerløs minibuss. Planlegging og erfaringer herfra, skal brukes i øvrig by- og arealplanlegging.
Sykkeltiltak
Det er laget og inngått sykkelavtale med Statens vegvesen om strategisk satsing på bruk av sykkel. Drift/vintervedlikehold av viktige sykkelveger er et viktig tema og gang og sykkel veger blir prioritert. Arbeidet med en egen handlingsplan for sykkel ble satt i gang i 2016, og godkjent våren 2017. Det er lagt ny asfalt på cirka en km sentrumsnær gang- og sykkelveger, særlig de skolenære. Vi har også gjennomført «Sykle til jobben» kampanje og var kommunen i Hedmark med flest deltakere.
En sentral forutsetning ved utarbeidelse av «Fagrapport for areal- og transportutvikling i Elverum» (en del av arbeidet tilknyttet kommunedelplan for overordnet vegnett og byplanen), er sykkel som en betydelig økt andel i lokaltransporten i Elverum (se videre omtale under kapitlet By- og arealplanlegging under). Dette har avdekket «flaskehalsene» i forhold til et bedre sykkelnett i byen.
Kommunale biler
Det er arbeidet for å få oversikt over bruksmønsteret til alle kommunale biler (person, vare og buss). Dette er viktig for å se på alternativ bruk og ved innkjøp. Ved innkjøp av biler skal el- og hybrid løsninger vurderes som et alternativ. Elverum deltar i interregprosjektet «Green drive region» sammen med Energiråd Innlandet, Ringsaker kommune, kommuner på Romerike og kommuner i Sverige. Prosjektet skal skape grunnlag for transport med elektrisitet, bioenergi og hydrogen som energikilder. Alt i alt vurderes dette som kompetansebygging for å skape effektiv og i størst mulig grad klimavennlig bruk av kommunale biler.
Jernbane
Elverum kommune har støttet Sør Østerdal Regionråd sitt arbeid med å fremme overgang til elektriske lokomotiver på Rørosbanen og Solørbanen.
Stasjonær forbrenning m.m.
ENØK kommunale bygg/anlegg
Det kommunale EPC prosjektets driftsfase pågår, og resultatet for tredje år med garantioppfølging foreligger. Resultatet for 2016 ga en energibesparelse på 4 287 691 kWh (kilowatt timer), som utgjør 23% besparelse sammenlignet med referanseårene 2009-2010. Reduksjonen er regnet i temperaturkorrigerte kWh, og ligger på nivået som entreprenøren har estimert. Garantifasen varer i totalt ni år.
I handlings- og økonomiplanperioden fram mot 2020 er det et betydelig investeringsprogram i helse- og skolebygg. Byggene planlegges for energieffektive og klimavennlige løsninger i henhold til nyeste teknisk standard, og med fjernvarme (bioenergi) eller varmepumpeløsninger (grunnvann) for oppvarming.
Annet
Statusrapport for gatebelysningen er utarbeidet og vil være grunnlag for det videre arbeidet med mer energivennlige gatelysløsninger – jfr. investeringsplan.
Avfallshandtering/slambehandling
Gjennom samarbeid med Sør- Østerdal Interkommunale Renovasjonsselskap (SØIR) er det jobbet for å bedre og økt kildesortering blant innbyggere. Ny kontrakt på innsamling av avfall startet i januar 2016 med lavutslipps komprimatorbiler. Alt returtrevirke fra 2015 (2300tonn) er i 2016 levert fjernvarmeanlegget i Elverum med minimal transport.
Nytt mottaksanlegg for farlig avfall er ferdigstilt på Hornmoen, overtagelse skjedde i september. Utsetting av beholdere for papp, papir og drikkekartong ble påbegynt i august. Matavfallet leveres Mjøsanlegget på Lillehammer og blir til biogass som brukes av GLØRs komprimatorbiler.
Den etablerte midlertidige deponiplass for kompostering av avløpsslam har vært driftet videre i 2016. Det har vært arbeidet videre med å få på plass en felles slambehandlingsløsning for Glåmdalsregionen. Forprosjektgruppa har levert en rapport som peker ut den prinsipielle/tekniske løsningen. Neste trinn er å inngå intensjonsavtaler med alle berørte kommuner, herunder Elverum. Anlegget skal etter planen stå klart til bruk i 2019, og produsere biogass og jordforbedringsmateriale fra avløpsslam. Tiltaket iverksettes for å imøtekomme pålegg fra Fylkesmannen i Hedmark. Formannskapet ble orientert om planer og framdrift for tiltaket i mai 2016. Det vises forøvrig til årsmelding fra SØIR.
Jordbruk
Innenfor jord- og husdyrbruket har det vært drevet fortløpende veiledning som bidrag til å sikre et klima- og miljøvennlig jord- og husdyrbruk. Søknader om tilskudd til grøfting for bedre jordstruktur behandles fortløpende. Det veiledes for å fremme ytterligere bruk av klimavennlige oppvarmingsløsninger i driftsutbygginger (biovarme, grunnvarme). Solenergi i landbruket kommer sannsynligvis i økende grad, ved særlig å anvende betydelige takflater på driftsbygninger til solpaneler (varme) og solceller (el.-produksjon).
By- og arealplanlegging
Det har pågått et omfattende arbeid i kommunal regi i samarbeid med Statens vegvesen for å planlegge hovedvegnett og gater til/fra og i Elverum. Arbeidet med kommunedelplan for overordnet vegsystem i Elverum og utarbeidelse av «Fagrapport for areal- og transportutvikling i Elverum» har medført en økt bevissthet om at satsing på kollektivtransport, samt gange og sykkel vil kunne gi gode bidrag til utslippsreduksjon av klimagasser, og mindre biltransport. Videre arbeid med Byplanen skal blant annet se på løsninger for forbedringer av framkommeligheten både kollektivt, og for gående og syklende i byen.
I alle reguleringsplaner er det i 2016 vært fokus på gode løsninger for gang- og sykkelveier.
Når det skal bygges mer enn 50 parkeringsplasser settes det krav i reguleringsplanene om at det skal bygges ladestasjoner for el-bil. Boligplanleggingen gjøres med hovedvekt på fortetting på areal i gang- sykkelavstand til sentrum.
Fornybar energiproduksjon
Elverum har store grunnvannsressurser i løsmassene langs Glommadalføret og deltar sammen med Melhus kommune, Norges Geologiske Undersøkelse (NGU) og Norges Teknisk – Naturvitenskapelige Universitet (NTNU) i et prosjekt som utreder mulighetene for å bruke grunnvarme til kjøling og oppvarming av større bygg.
Aktiv veiledning bidrar til at nesten 100% av alle nye fjøs bygges med opplegg for vannbåren varme og med treflis eller jordvarme som energikilde.
Elverum tomteselskap(ETS) har i samarbeid med kommunen og en rekke eksterne partnere arbeidet i i 2016 for å utvikle det samlede konseptet for Ydalir som «grønn bydel» (med økonomisk støtte fra ENOVA). I dette inngår energiforsyning med fornybar energi gjennom fjernvarme, bruk av jordvarme, solceller og energieffektive bygg.
Kommunen har i 2016 gitt positiv uttalelse til økt slukekapasitet og utvidelse av kraftproduksjonen i Skjefstadfossen kraftanlegg.
Karbonbinding i skog, bygg og trekonstruksjoner
Bygg og trekonstruksjoner
I samarbeid med Tretorget AS har vi jobbet med å fremme bruk av tre i større byggeri. Det er økende interesse for å bygge med tre i større byggeprosjekter. Teknologiutvikling og konkurransefortrinn til tre når miljø- og klimakrav skal innfris bidrar til dette.
Enhet for byggesak har eget vurderingsskjema for «bruk av tre i byggesaker». Enhet for arealplan informerer i alle reguleringsplaner om at det skal vurderes bruk av tre ved utbygginger. Eiendomsstaben har rammeavtale om kjøp av trekompetanse for å sikre nok trefaglig kompetanse i kommunens byggeprosjekt. Vi er pilotkommune i forbindelse med arbeidet med økt bruk av tre i byggeri i kommunene, jfr. strategisk plan for skogbruket i Hedmark og Oppland.
Eiendomsstaben har flere større byggeprosjekter under planlegging og realisering hvor utstrakt bruk av tre i konstruksjonene (massivtre) vil bli brukt (Lillemoen skole, Hanstad skole, Ydalir skole m.fl.). Elverum tomteselskap og Elverum kommune utvikler bydelen Ydalir, og er et pilotområde innenfor nettverket Zero Emission Neighbourhoods in Smart Cities – ZEN, der klimariktig trebyggeri er aktuelt som teknologi i utstrakt grad.
Karbonbinding i skog
Som tidligere år har enhet for landbruk og miljø gjennomført skogfaglig veiledning i samarbeid med skogeiersammenslutninger, skogeiere, skogsentreprenører m.fl. som et bidrag til å sikre god skogforvaltning og forsvarlige investeringer i ny skog. Det er felles tilskuddsordning for ungskogpleie i hele Sør Østerdal. Fotografering av skogarealene med ny og svært avansert teknologi (laserskanning) er gjennomført i 2016. Dette vil være grunnlag for nye forvaltningsplaner.
Statistikken for skogen i Hedmark ble lagt fram i første tertial 2016. Denne viser blant annet at Elverum har satt ut 1, 27 millioner planter i 2015. Ingen andre kommuner ligger på dette nivået. Generelt er det et høyt aktivitets- og investeringsnivå i skogene i Elverum, som grunnlag for høy produksjon , netto tilvekst av trevirke og tilsvarende høy karbonbinding.