Gå til innhold

Glimt fra 2018

Foto: Marielle Strandvik Bertheau

UKM 2018 viste at det er mange talentfulle ungdommer i Elverum. Ifølge juryen var det et høyt nivå på deltakere.

Teksten er skrevet av Amanda Straume og bildene er tatt av Thomas Bell og Marielle Strandvik Bertheau. Alle var med i UKM Media under arrangementet.

Vi entrer kulturhusets varme gjennom en svær, grå dør. Varmen prikker oss i ansiktet der vi går ned trappa. Sammen med de nylig ankomne, slenger vi oss ned i sofaen. Trine går den obligatoriske koserunden.

Akkurat som snøfnuggene har lagt seg på plass i Elverum de siste dagene, faller deltakernes utfoldede talenter seg på plass bak scenen: de går inn og ut av garderober, putter på sminke, setter seg ned på sofaen, reiser seg igjen når de innser at de har glemt noe, og mingler seg imellom. Samtaler om alt fra mat, til kunst, til graviditet, til politikk surrer rundt om de spente hodene. Kort deles ut. Snøfnuggene er snart på plass.

Vi rusler opp trappa. Ekkoet av backstage-latteren når helt opp til storsalen. Vi trenger oss gjennom labyrinten av scenetepper og tekniske apparater til scenen der alt skal foregå. På de svarte plankene vi trår over skal Elverums ungdommer stå og formidle alle slags følelser – spenning, glede og sorg blant dem.

Les hele saken her!

Hver fjerde innflytter til Elverum mellom 2014 og 2016 vokste opp i kommunen, ifølge en ny rapport om flyttestrømmen i fem kommuner, deriblant Elverum.

I et omfattende arbeid basert på alle tilgjengelige data fra Statistisk Sentralbyrå har Samfunnsøkonomisk analyse AS gjort et dypdykk i flyttestrømmene til og fra, og internt i kommunene Stange, Løten, Ringsaker, Hamar og Elverum.

Arbeidet er gjort på oppdrag fra Hedmark fylkeskommune og de fem kommunene, som utgjør en bo – og arbeidsmarkedregion.

De har i flere år samarbeidet om forskjellige tiltak for å tiltrekke seg nye innbyggere. Målet med rapporten har vært å sammenstille, analysere og formidle tilgjengelig relevant kunnskap om flyttestrømmer.

Rapporten viser flere interessante ting om flyttemønstrene i de fem kommunene:

  • Folkeveksten har vært positiv i de fem kommunene siden år 2000. De andre kommunene i Hedmark har nedgang.
  • Store deler av den samlede folkeveksten er innvandring og innenlandske flyttinger.
  • Bare Ringsaker og Elverum har hatt positive fødselsoverskudd fra 2000-2016.
  • Opptil en femtedel av befolkningen flytter på seg i løpet av en tiårsperiode. Det ble gjennomført 18 000 flyttinger inn og ut av Elverum fra 2007-2016, og tallet er 34 000 dersom man tar med interne flyttinger.
  • Gjennomsnittlig 73 prosent av innflytterne har ikke vokst opp i kommunen de flytter til. I Elverum er tallet 76 prosent noe som kan bety at kommunen har et attraktivt arbeidsmarked.
  • Elverum har mange innbyggere som har flyttet tilbake etter å ha bodd utenfor kommunen en periode. 24 prosent av norskfødte innflyttere til Elverum i fra 2014-2016 vokste opp i kommunen.
  • Nesten seks av ti innflyttere til Elverum har vokst opp i Hedmark.
  • I fra 2014 til 2016 flyttet 3146 personer til Elverum, mens 2 677 personer flyttet ut.
  • Over 70 prosent av innflytterne til Elverum fra 2008 til 2016 har ikke barn.
  • Cirka seks av ti innflyttere til Elverum flytter inn i eneboliger.

Camilla (3) tok første spadetak i Ydalir tirsdag og skreiv historie. Dette markerte byggestart av Ydalir barnehage og skole – første nybygg på forskningssenteret ZENs vei til klimanøytrale nabolag i Norge.

Camilla Erikstad Jachwitz (3) og ordfører Erik Hanstad (63) gikk sammen om første spadetak for Ydalir barnehage og skole tirsdag.

Med dette markerte Elverum kommune byggestart i sitt største klima-prosjekt hittil. Samtidig er barnehagen og skolen de første nybyggene som bygges i det nasjonale forskningssenteret ZEN, ledet av NTNU og SINTEF Byggforsk.

I planleggingsarbeidet er det lagt vekt på samspill mellom bygg og folk, mellom barnehage og skole og de forskjellige aktørene som må til for å bygge skolen. Camilla og Erik gikk sammen om handlingen i den samme, gode samarbeidsånden som har preget planleggingen av prosjektet.

– Vi kan aldri bygge oss ut av klimakrisen. Ydalir barnehage og skole sikter mot miljøsertifiseringen BREEAM Very Good, og skolen har passivhusstandard. Men ZEN handler om mer enn sertifiseringer. Skal vi få til klimanøytrale nabolag, må det bygges og tilrettelegges for å endre handlingsmønstre, sa kommunens prosjektleder Heidi Erikstad.

100-års jubilanten Mjølner speidergruppe er tildelt Kulturprisen 2017. Utdelingen skjedde på speiderhytta Borgen på Nordhue.

Det har siden desember vært en godt bevart hemmelighet at det var Mjølner speidergruppe som fikk Kulturprisen 2017. Det ble bestemt at prisen skulle deles ut under Mjølner sin gruppetur til Borgen på Nordhue den 21. april.

Gruppeleder Gunnar Jervell var den eneste som visste hva som skulle skje, og hadde bare ymtet frampå om at de kom til å få et spesielt besøk i løpet av turen.

Derfor var det mange spente speidere som lurte på hvorfor ordfører Erik Hanstad dukket opp en lørdag formiddag i strålende solskinn. Det ble raskt avslørt at utdeling av Kulturprisen 2017 var årsaken.

Det er formannskapet som står for utvelgelsen, og det var 11 kandidater nominert til Kulturprisen 2017. Per i dag er det 75 speidere i Mjølner.

– Dere har drevet på i 100 år. Dere har vært en viktig kraft for byen vår både når det gjelder speiding, og ikke minst når det gjelder det å samarbeide, være venner og ta vare på hverandre. Alle disse verdiene som innebærer å være speider, sa ordfører Erik Hanstad, da han overrakte prisen til Jervell.

Mange møtte opp for å gjøre et godt kjøp på Barn og unges bruktmarked på Liv i Leiret på rådhusplassen lørdag. Noen kjøpte seg bøker og spill, andre kjøpte seg diamanter.

– Dette er veldig spennende og morsomt å stå her. Vi skal bruke pengene på godteri, sjokolade og se om det er noe fint på Kremmertorget, sa Maja Sletten Osgjelten, som sammen med venninnen Kaja Haande stilte som kremmere på Barn og unges bruktmarked.

Dette var første gang Liv i Leiret ble arrangert i Elverum. Liv i Leiret kom i gang etter at Christian Eckbo fra Pizzabakeren etterlyste mer liv i sentrum på lørdagene.

Mange kastet seg rundt, og få måneder etter innspillet fra Eckbo var det 26. mai klart for det aller første Liv i Leiret. Utover sommeren var det flere frivillige organisasjoner som arrangerte Liv i Leiret.

Det startet med Barn og unges bruktmarked, og Elverum Janitsjar og Jømna/Heradsbygd Musikkforening underholdte.

Maja Elverum Skaret, som begynner i førsteklassen til høsten, hadde tatt turen til bruktmarkedet sammen med mamma Tone. Det tok ikke mange minuttene før Maja fant noe av interesse hos kremmerne Maja og Kaja.

– Jeg har kjøpt rosa diamanter. De skal jeg ha i Kaptein Sabeltann-kista mi, sa en fornøyd Maja.

Oppgraderingen av Sagtjernet ble ferdig høsten 2018. Elever fra Søbakken skole var blant de første som testet ut den nye sjørøverskuta. Den fikk terningkast seks!

Det skjer mye spennende i Elverum om dagen. Det bygges ny aktivitetspark for alle ved Elverum ungdomsskole, og Sagtjernet har fått blant annet sjørøverskute, grillplasser, treningsfelt, asfaltert sti, sandvolleyballbane, benker, hengekøye, og nytt stupetårn.

– Her er det gøy å leke. Det er så stort, sier Henrik, mens han sitter og dingler med beina på en stokk i baugen på skuta.

Sammen med sine medelever i 2b fra Søbakken skole var han blant de første som fikk prøveklatre den store og flotte treskuta. Det var lett å se at dette blir en favoritt blant mange barn.

Elevene klatret i klatreveggen, skuet utover med kikkertene, skled ned sklia, hang i nettet, gjemte seg inni skuta, balanserte på mastene og gravde i sanda.

– Det er morsomt å se at det vi har planlagt blir realisert, og at det ser ut til å falle i smak. Det synes jeg er det mest hyggelige, sier prosjektleder fra Elverum kommune, Tom-Henning Larsen.

Oppgraderingen blir finansiert gjennom tilskudd, tippemidler og fra budsjettet til enheten for veg, park og anlegg.

Sommeren 2018 overtok Elverum kommune sitt nye bofellesskap for utviklingshemmede kalt Svartholtet. Her er det fem leiligheter for psykisk utviklingshemmede på fin beliggenhet nær skog og sentrum.

Selve bygget er utformet med mål om at det ikke skal se ut som en typisk institusjon, og det er blant annet brukt mye tre. Inni bofellesskapet er bygget utformet så det skal minne mer om et hjem.

– Her blir det fem leiligheter, og fellesarealer plassert midt i bygget, sier avdelingsleder på Sandbakken bofellesskap Ingrid Lånke.

Svartholtet er bygget for å ta høyde for alle funksjonsnedsettelser og det er tilrettelagt for velferdsteknologi, sier hun.

På kjøkken og bad er det installert hev/senk-funksjonalitet på innredning, som gjør at dette er tilpasset hver beboers behov. Det er også hensyntatt de behovene som er typisk for brukergruppa, i tillegg til stort fokus på lys og utsikt fra leilighetene med store vinduer ut mot terrasse og skogen.

– Jeg har inntrykk av at både ansatte og beboere gleder seg til å komme hit. Vår jobb er å følge brukerne gjennom dagen, og tilrettelegge etter deres behov og ønsker. Det blir kjempefint her, sier Ingrid.

Svartholtet blir et døgnbemannet bofellesskap, og bygget rommer også personalbase med kontorplasser og oppholdsrom for de ansatte.

Mandag 20. august var det skolestart og offisiell åpning av nye Lillemoen skole. Fremtidsrettede løsninger sørger for at barneskolen henter energi fra både grunnvann og solenergi.

Det nye bygget i massivtre har vært i bruk siden mars, men det var først i august at alle elevene fra Lillemoen og Melåsberget ble samlet under samme tak.

1260 kvadratmeter i to etasjer er bygget og føyd sammen med det eldre, rehabiliterte skolebygget. Til sammen utgjør dette 2700 kvadratmeter tumleplass for opptil 220 elever. Foruten nye klasse- og grupperom, har Lillemoen fått egne rom for både mat og helse, samt for kunst og håndverk. Skolen har også sin egen driftssentral.

Elverum kommune er med på det grønne skiftet, og har tidligere utmerket seg ved å bruke tre som byggemateriale. Jens Yngve Mathisen fikk skissene til Lillemoen i fanget da han begynte som prosjektleder i Elverum kommune for to og et halvt år siden. Det første spadetaket ble tatt rundt påsketider i 2016.

– For Lillemoen skole ble det lagt vekt på klimavennlig bygging og drift helt fra starten av. Vi er veldig godt fornøyd med den energieffektive løsningen og sammenkoplingen mellom nytt og gammelt. Skolen og svømmebassenget blir varmet opp ved hjelp av varmepumper som henter energi fra grunnvannet, og taket er belagt med solcellepaneler, forteller han.

Elverum kommune har stått for planlegging og utarbeidelse av uteområdene, og det er elevene som har valgt lekeapparater.

– Vi har tenkt deltakelse hele veien. Alle brukere, driftspersonell og alle andre involverte har blitt hørt, sier Mathisen.

Elverum kulturskole feiret 40 år med et forrykende show i Elverumshallen i september. På scena fikk publikum se alle de 412 elevene, og i kulissene jobbet nesten 100 gode hjelpere.

Kulturskolen feiret 40 år i Elverum med musikk, dans, kunstinstallasjoner og drama. Intensjonen var å lage en jubileumsforestilling som formidlet følelser, gode opplevelser og det å være et menneske. Og slik ble det.

Blant lyd og lys, stemninger og utøvere på scenen, gikk selveste Helge Væringsaasen rundt og ga uttrykk for skrekkblandet fryd.

– Vi er mennesker av kjøtt og blod, kunnskap og kjærlighet. Kulturen gir livet mening, sa Væringsaasen, for anledningen pustet liv i av Gotmar Rustad.

– For å leve må vi oppleve. Vi må fylle på med kultur hver dag, sa han og smilte fornøyd i det hvite skjegget da det omsider gikk opp for han hva ordet «groove» betyr.

Vi har skapt noe sammen for oss selv, men også for Elverum. Det handler om å skape og oppleve, føle, og være begeistret sammen. Kulturskolene er her for alle, sa rektor Anette Solberg da hun etter forestillingen takket alle utøvere, fremmøtte, og ikke minst lærerne ved Kulturskolen.

– På grunn av dere er det en glede å gå på jobb hver dag, sa hun.

Et nesten enstemmig kommunestyre vedtok å legge forslag til Byplan 2030 ut til offentlig ettersyn. Politikerne har jobbet hardt for å få flest mulig partier med på vedtaket.

Byplan 2030 ble behandlet i kommunestyret 26. september. Egentlig skulle den opp til politisk behandling i juni, men politikerne ønsket seg bedre tid til å gå igjennom dokumentene. Tiden er brukt til hektisk møtevirksomhet og til å gjøre noen endringer, slik at man kunne få flest mulig partier bak forslaget.

De fleste politikerne som gikk på talerstolen under 1. gangsbehandlingen av byplanen mente det var en styrke for planen at den fikk et bredest mulig flertall.

Politikerne har gjort noen endringer på forslaget som ble ferdig i mai. De har blant annet sagt ja til at Østerdalsporten, lengst vest på Grindalsmoen, med 7000 kvadratmeter med detaljhandel kan bygges og ja til utbygging i Galgebergparken.

Utbygging av høyhastighetsbredbånd er et viktig satsingsområde for Elverum kommune i perioden 2017 til 2020. I samarbeid med lokale «ildsjeler», har kommunen satt i gang flere prosjekter på bygdene.

Kommunen ønsker å bidra til utbygging av bredbånd på bygdene, blant annet med tanke på fremtidens tilbud av digitale tjenester fra det offentlige. Det er også viktig at Elverum kommune kan friste potensielle tilflyttere med et utstrakt bredbåndsnett.

Kommunen har opprettet et «bredbåndsfond» for bygdene i Elverum på 10 millioner kroner, og søker i tillegg fylkeskommunale og statlige midler til utbygging.

Til utbygging av området Strandbygda østside fikk Elverum kommune 1,5 millioner i tilskudd fra Hedmark fylkeskommune. Hedmark fylkesråd ser høyhastighetsbredbånd som sentralt for å sikre regional utvikling i hele fylket.

Etter et spleiselag mellom sentrumsforeningen, gårdeiere, næringslivet og kommunen er den nye julegata på plass. – Vi er takknemlige for at så mange har bidratt, sier næringssjef Anne Vigdis Ellingsen.

Det er mange som har håpet på en ny julegate de siste årene, og i år er den endelig på plass.

Desember 2017 siden vedtok politikerne å bevilge 150 000 kroner til ny julegate. Forutsetningen var at næringslivet ble med på et spleiselag.

– Det har vært veldig god respons, og mange har bidratt for at vi skulle få denne fine julegata. Takk til Sentrumsforeningen, gårdeiere og bedrifter som har bidratt, sier næringssjef i Elverum kommune, Anne Vigdis Ellingsen.

Julegata består av girlander med tre julestjerner som er festet i husveggen. Den starter ved Lokket, og ender ved Scandic Central Elverum og Ekren.

Årsaken at det er opphold ved rådhuset og at den ender ved Central, er at det ikke er bygninger ut mot gata som girlanderne kan festes i. Lyktestolpene er ikke solide nok eller høye nok til at man kan feste julegata i dem.

Innholdsfortegnelse

Last ned PDF