Netto driftsresultat beregnes ut fra brutto driftsresultat, men tar i tillegg hensyn til resultat av eksterne finansierings-transaksjoner (renter og avdrag). Netto driftsresultat kan brukes til finansiering av fremtidige investeringer (egenkapital) eller avsettes til fond for senere bruk.
For å ha en sunn kommuneøkonomi bør netto driftsresultat over tid være på 2 prosent av brutto driftsinntekter. Et lavere resultat vil ikke sikre kommunen nødvendige avsetninger til uforutsette hendelser og fremtidige investeringer.
I tabellen over ser vi at netto driftsresultat har variert relativt mye i perioden 2016– 2021. Negativt netto driftsresultat svekker kommunens økonomiske situasjon, og inndekning av dette må gjøres med bruk av frie inntekter eller tidligere års avsetninger av frie midler. Netto driftsresultat i 2021 er positivt, og godt over 2 prosent av brutto driftsinntekter som er det økonomiske målet i økonomireglementet. Resultatet er 21,7 millioner kroner bedre enn målet om 2 prosent netto driftsresultat.
Gjennomsnittlig netto driftsresultat de siste seks årene er på 1,27 prosent. Hovedårsaken til de positive resultatene er merinntekter på skatt i forhold til budsjetterte inntekter. I 2021 var det hele 45,3 millioner kroner merinntekter på inntekts- og formuesskatt.
Netto driftsresultatet for 2021 er vesentlig bedre enn i 2020. Årsbudsjett 2022 og økonomiplanperioden har netto positivt driftsresultat, men godt under målet om 2 % av brutto driftsinntekter.
Det vil være helt avgjørende å ha fokus på økonomistyring i tiden som kommer for å kunne opprettholde kontroll og dermed et økonomisk handlingsrom. Kommunen har vært gjennom en periode med svært store investeringer i bygningsmasser, som igjen har økt kommunens driftsutgifter til renter, avdrag, drift og vedlikehold. Renteøkninger er varslet fra Norges Bank, men det rentenivået som finansmarkedene har i dag og kommende planperiode er på det nivået som inneværende årsbudsjett og økonomiplan har innarbeidet. Høy lånegjeld gjør oss også sårbare dersom rentenivået går opp.
Økningen i driftsutgifter som følge av investeringer har vært forutsatt dekket av økte inntekter som følge av en forventet vekst i innbyggertall på 1 %, men den forventede (budsjetterte) årlige veksten i innbyggertall har uteblitt. Gjennomsnittlig vekst i innbyggertall i årene 2017-2021 var på 0,25 % per år, i 2021 kom innbyggerveksten opp i 0,67 %. En vekst i innbyggertall vil bidra positivt i kommuneøkonomien.
En kontinuerlig utfordring framover blir å prioritere kommunens ressurser slik at disse blir forvaltet på en best mulig måte. Kravet til kontinuerlig forbedring, omstillingsevne, kompetanseutvikling og effektivitet vil fortsatt ligge over oss. Det vil være nødvendig å erverve og vedlikeholde kompetanse for å kunne fastsette t jenestetilbudet til det nivået Stortinget gjennom lover og forskrifter har forpliktet kommunene å yte overfor innbyggerne. Dette krever stor innsats både fra den politiske og administrative ledelse, og ikke minst fra medarbeidere i de ulike virksomhetene i kommunen.