Gå til innhold

Glimt fra 2015

I januar hadde vi beredskapsuke i kommunen, der alle sektorer og enheter deltok.
Arbeidet ble gjennomført for å forberede oss på en eventuell krise.

– Vi kan aldri trene på detaljer i en krise, men vi kan forberede oss på hvordan vi skal håndtere en krise, sa sektorsjef for Service og IKT-staben, Heidi Nordermoen. Hun er beredskapsansvarlig i Elverum kommune og understrekte at det er viktig å være godt forberedt.

Ordfører Erik Hanstad sier seg enig.

– Denne uka og dette arbeidet er veldig viktig. Den skal gi oss kunnskap om hvordan vi skal takle det uventede og det uvanlige, og noen ganger det høyst dramatiske. Vi har ansvaret for våre innbyggere når krisen inntreffer. Vi skal være stolte og glade for at vi er med på dette. Dette er første gang vi skal arbeide en hel uke med beredskapsarbeid, sa Hanstad.

I løpet av uka deltok ansatte i kommunen på foredrag og gruppearbeid. ROS-analysen, som er en helhetlig risiko- og sårbarhetsanalyse, ble gjennomgått, diskutert, revidert og forankret. Ønsket og målet med beredskapsuka er at ansatte skal bli tryggere på hva de skal gjøre hvis en krise oppstår.

Skjermbilde 2016-05-25 kl. 17.22.33
Faksimile, Østlendingen 13. januar 2015

I februar fikk vi storfint besøk av et filmcrew fra produksjonsselskapet Paradox, med regissør Erik Poppe i spissen. De filmet inn scenen som viser flukten fra Østbanen 9. april 1940, og i den anledning sto Elverum med åpne armer for å gjøre oppholdet i byen best mulig for crewet.

– Nå starter det! Vi har noen krevende dager foran oss, men vi gleder oss skikkelig og er utrolig glade og takknemlige for hvordan Elverum har tatt oss imot, sa regissør Erik Poppe til Østlendingen.MV5BZTA5YzU2ZjItYjQ0NS00NGY0LWEzZTktNmE4YTNlMGE4ZWE5XkEyXkFqcGdeQXVyMTU5MTIxMDY@._V1_

Idéen til filmen ble unnfanget av Jan Trygve Røyneland under Movies on War i 2011. Historien er en viktig del av Norgeshistorien, og dreier seg om hvordan kongen, regjeringa og Stortinget måtte ta store valg på vegne av Norge under 2. verdenskrig.

Kongen møtte det tyske sendebudet på Elverum folkehøgskole og ga sitt endelige avslag på utnevne Quisling til statsminister 10. april 1940 samme dag. Dette resulterte i at tyskerne bombet Nybergsund i Trysil, der både Kongen og Regjeringen oppholdt seg. Da Kongen og Regjeringen ikke ville overgi seg, ville tyskerne å ta livet av de – og filmen følger flukten fra tyskerne gjennom Hamar, Elverum og Trysil.

Erik Poppe er en av landets mest anerkjente spillefilmregissører. Filmen har et budsjett på 65 millioner kroner, noe som gjør den til en av de største norske filmsatsingene. Filmcrewet var i Elverum over én måned, og fikk god hjelp av Elverumsingene. 400 lokale statister stilte opp, og trådte inn i rollene som blant annet soldater, kongens tjenestefolk, barnepiker, sivile og eldre menn i regjeringen. Denne frivillige innsatsen satte Poppe stor pris på, og engasjementet til elverumsingene var – i følge Poppe selv, helt unikt. Uten å snikskryte der, altså.

Vi gleder oss stort til premieren 23. september 2016!
Les saken hos Østlendingen her.

Skjermbilde 2016-05-02 kl. 13.18.34
Østlendingen, 25. februar 2015.

Elverum kommune innførte i mars 2015 et nytt system for å administrere kommunens over 120 biler. Systemet skal bidra til bedre oversikt, effektivisering og økonomisk innsparing.

Tiltaket ble gjort for å samkjøre bilbruken mellom de ulike sektorene og enhetene, herunder service, vedlikehold og skadebehandling. I denne forbindelse ble det opprettet en egen biladministrasjon, med avdelingsleder Jan Roar Håkonsen i spissen. Biladministrasjonen vil ta hånd om blant annet eierkostnader, verkstedavtaler og utlån.

Tidligere rådmann Irene Evenstad Midtlund anslo at tiltaket kunne spare kommunen for 2–2,5 millioner kroner i året.

– Bilholdet vårt blir billigere og mer effektivt. Vi får en utnyttet bruken av kommunens kjøretøy bedre. Dette systemet frigjør mye tid hos fagpersonell i sektorene og enhetene, samtidig som vi kan sysselsette inntil fire personer i nye tiltaksplasser i den nye biladministrasjonen, opplyste rådmannen.

Jan Roar Håkonsen i bil
Jan Roar Håkonsen, avdelingsleder i biladministrasjonen

Med over 400 dikt om glede, markerte biblioteket i Elverum verdens bokdag torsdag 23. april 2015. Diktene ble hengt opp i en to-ukers periode, for å spre glede til alle besøkende på biblioteket.

I Norge har man feiret verdens bok- og opphavsrettsdag siden 1997. Dagen blir markert av bokhandlere, bibliotek og skoler over hele landet, men også på verdensbasis. I Elverum ble dagens markert både 23. april og 24. april, og hovedfokuset var sjangeren dikt. De ansatte på biblioteket inviterte både skolebarn, unge og voksne til å skrive egne dikt om hva som gledet dem, og i retur fikk de hele 400 flotte dikt.

et dikt om glede 1

gledeskjoler

Barn og unges stemme er viktig når fremtiden bygges. I forbindelse med en planprosess i Heradsbygd, fikk skolebarn ved Lillemoen dele sine meninger. Dette, ved hjelp av det digitale verktøyet ”Barnetråkk”.

Hvordan bruker barn og unge i Heradsbygd sitt nærområde? Hvilke veger bruker de og hvilke områder trives/mistrives de i? For første gang benyttet Elverum kommune seg av det digitale verktøyet Barnetråkk, for å la de unge dele sine meninger når nye planer for deres boområde skal legges.

To skoleklasser fikk tilgang på datamaskiner, der de skrev ned og registrerte hvordan de brukte stedet de bodde, skolevegen deres, steder de satte pris på og forslag til endringer. Deres erfaringer og meninger ble brukt som stemme i den videre planprosessen for Heradsbygda, og havnet på bordet til planmyndigheter og politikere i Elverum.

20150430_132837_resized_1
En av elevene ved Lillemoen skole, i action

 

Tirsdag 9. juni 2015 var det fullsatte bord i kantina på Rådhuset. 60 år gamle Elvarheim sto i en ny(oppusset) prakt. Detaljene fra 1950-tallet kom til sitt rette, deriblant ble opprinnelige lamper hentet ned fra Rådhusets loft, samt søylene i rommet fremhevet. Ny lunsjmeny var det også.

Nyåpningen ble feiret med tale av kultursjefen, sang og musikk og god mat.

– Gammalt ræl er fjernet, og Elvarheim har blitt et praktfullt lokale igjen, sa kultursjef Line M. Rustad til Østlendingen.

Kantinebestyrer Trond Nerberg var godt fornøyd med sine nye lokaler. Med seg på laget har han medarbeidere med spesielle behov, fremmedspråklige og langtidsledige, såkalt tilrettelagt arbeidstrening. Dette er i samarbeid med blant annet NAV. Stemninga og samholdet i kantineadministrasjonen er god, og det er en trivelig gjeng man møter bak disken.

På menyen står det blant annet en varmrett og frisk salatbar. Stedet fungerer som et samlingssted for kommunens ansatte, men også for alle elverumsinger som måtte ønske å ta lunsjen på Rådhuset.

Lokalet kan også leies ut til alle typer samlinger.

Les nyhetssaken hos Østlendingen her.

Skjermbilde 2016-05-02 kl. 13.42.18
Østlendingen, 10. juni 2015
Skjermbilde 2016-05-02 kl. 11.55.21
Østlendingen, 14. juli 2015.


Politikerne bestemte i 2012 å øke tømmerhogsten i kommunes skoger gjennom en 5 års periode, for å kunne finansiere oppgradering av hullete og dårlige kommunale veger blant annet i Sørskogbygda.

Nedre Skurubergsveg i Sørskogbygda fikk i fjor sommer en overhaling, med blant annet nytt dekke. Dette ble finansiert av et overskudd fra kommuneskogen.

– Å flytte kapital fra skog til veg var begrepet som var brukt. Det var tverrpolitisk enighet om å ta dette grepet, kunne varaordfører Arnfinn Uthus meddele til Østlendingen.

Oppgraderingen av vegene har foregått i 2014 og 2015, og forsetter utover til 2017. Arbeidet har blitt utført av oss, men det har også blitt leid inn entreprenører. Tiltaket var nødvendig, ettersom bygdevegene ikke tåler belastningen av 60 tonns tømmerbiler eller store nedbørsmengder for den saks skyld.

– Vi har mottatt klare føringer fra NVE, Fylkesmannen og Statens Vegvesen og å ta klimaendringene på alvor, sier prosjektingeniør veg og anlegg sa Jonny Stensåsen til Østlendingen.

Kilde: Østlendingen

For elevene på Søbakken ble fjorårets skolestart ekstra spennende. Rektor Roar Vingelsgaard kunne ønske nærmere 400 spente og forventningsfulle elever velkommen til nytt skoleår på en nyrestaurert og nybygd skole august 2015.

Byggeprosessen pågikk i ett år, og daglig var 50 personer i sving på den avstengte byggeplassen.

Hovedentreprenøren var NCC, og arkitekten Asas arkitektur. I byggeperioden har elver og ansatte vært tålmodige, noe de fortjener ros for ifølge Vingelsgaard. Undervisningen har foregått på ulike sider av byggeplassen. Til gjengjeld kan de nå boltre seg med et nyrestaurert hovedbygg, ny klasseromsfløy og ny storstue med panoramautsikt mot Sagtjernet.

Prislappen for byggeprosjektet ble 133 millioner kroner. I denne summen ligger også kostnader til vann og avløp på 8 millioner kroner.

Vi gratulerer Søbakken med en ny og flott skole!

stolt rektor
En stolt rektor

 

 

velkommen(1)
Spente skolebarn, første skoledag etter sommerferien

3. oktober åpnet det nye idrettsanlegget ved Terningen Arena. Området dekker et areal på over 28 dekar, og kan by på tennisbaner, basketballbaner, sandvolleyballbane, fotballbane i kunstgress (som kan islegges på vinteren) og friidrettsbane.

Etter mange års planlegging, kunne Elverum kommune stolt ønske velkommen til den offisielle åpningen av idrettsanlegget. Helse- og omsorgsminister Bent Høie var også tilstede under markeringen.

– Vi er nå i ferd med å få et anlegg som vil gjøre Terningen Arena mer attraktivt. Utbyggingen er viktig for å trekke til seg nye studenter og ny aktivitet, sa prosjektkoordinator Trond Hagen til Østlendingen under utbyggingen av anlegget.

Idrettsbanene og anlegget har en stor verdi sett i et folkehelseperspektiv, og videre for våre samarbeidspartnere. Det er tilrettelagt for trening og konkurranser, og vi håper å se mange Elverumsrekorder i fremtiden!

Prisen på idrettsanlegget kom på 19,1 millioner kroner.

FullSizeRender
Banen innvies

Hjemmetjenesten var de første i kommunen vår som fikk elbil, en Nissan Leaf. Kjøpet er forankret i Klima- og energiplanen, der Elverum kommune har satt seg som mål å slippe ut mindre CO2, på linje med de nasjonale målene.

– Dette har jo vært et politisk ønske, og det er stor stas at vi endelig er her. Dette vil gi en effekt med tanke på målene i klima- og energiplanen, kunne ordfører Erik Hanstad understreke.

Godt for miljøet, og lommeboka

Samtidig som det er et miljøtiltak, er det god økonomi. En elbil har langt lavere kilometerkostnader enn tilsvarende bilder med fossilt drivstoff. Leder av transporttjenesten Jan Roar Håkonsen og enhetsleder Kjetil Landheim antar at de vil spare rundt 20.000,- per bil. Leverandør Ulf Westlien i Park Auto legger til at det koster omtrent 8,- å lade bilen per døgn.

– Vi håper at 10–15 prosent av bilparken skal være elbiler i løpet i 2016. Planen er å få på plass en innkjøpsavtale for kjøp av elbiler, og bruke erfaringer fra dette første kjøpet som utgangspunkt for den, sier Landheim.

Nissan Leaf har en kjørerekkevidde på 20 mil på sommertid, og 10 mil på vinterstid.


Den nye elbilen foran Jotunhaugen sykehjem, her med to ansatte, Erik Hanstad og Jan Roar Håkonsen

Lisbeth og Ingunn
Ingunn Roskifte og Lisbeth Ringsby Dahl er blant de som tar godt vare på innlagte ved IKAD


9. november 2015 åpnet interkommunale akutte døgnplasser
(IKAD) på Moen sykehjem i Elverum. Dette er et samarbeid mellom Åsnes, Våler, Stor-Elvdal og Elverum

Mer konkret er dette et tilbud for pasienter som har behov for akutt behandling, observasjon og pleie – og som kan behandles av allmennlege og følges opp av sykepleiertjenesten. IKAD er lokalisert på korttidsavdelingen på Moen sykehjem, og det tilstrebes en maksimal liggetid på inntil tre døgn. Det er totalt 6 sengeplasser, og tilbudet gjelder for personer over 18 år.

Avdelingen består av et tverrfaglig team, med høy faglig kompetanse. Sykepleierne og hjelpepleierne har fått kompetanseheving, både praktisk og teoretisk. Det er til enhver tid en ansvarlig sykepleier i avdelingen, og daglig tilsyn fra lege. Det er også en lege i bakvakt hele døgnet. IKAD har et videre samarbeid med fysioterapeut og ergoterapeut.

Ved hjelp av et godt tverrfaglig samarbeid, tidlig arbeidspraksis og tett, individuell oppfølging lykkes stadig flere flyktninger i Elverum med å finne sin vei inn i en aktiv hverdag.

I 2010 kom Frewini Gidey Asfha fra Eritrea til Elverum. Hun kunne verken skrive eller lese, og var alene med sine to små barn. I 2015, fem år senere, var hun i full gang med å ta førerkort og jobbet fire dager i uka på Vestad barnehage.

– Alt var veldig vanskelig i starten, men så ble det lettere etterhvert, forteller Frewini, som stortrives i jobben sin.

Hele tiden har hun satt seg mål og stått på for å komme dit hun er i dag. Nå drømmer hun om fast jobb i barnehagen. Hun er ikke alene om å ha funnet sin veg inn i en aktiv hverdag. I 2010 var hun en av 18 voksne flyktninger som bosatte seg i Elverum. Ved nyttår 2015 ble disse personene ferdige med sin femårige integreringsperiode. Oversikten fra 2015 viser at 12 av dem er i arbeid, arbeidspraksis eller utdanning. Tre av dem har flyttet ut av Elverum, én er blitt pensjonist og to mottar sosialhjelp.

Enhetsleder i flyktningtjenesten i Elverum kommune, Olaf Arild Olsen, er stolt av de positive tallene.

– 80 prosent av de voksne flyktningene som kom i 2010, og som fortsatt bor i Elverum, er i aktivitet, slår Olsen fast.

Samarbeid på tvers

I dag er det et sterkt, tverrfaglig samarbeid som møter flyktningene som kommer til Elverum. Flyktningtjenesten, NAV og Elverum Læringssenter står sammen for å kunne gi flyktningene en tettere oppfølging gjennom hele integreringsperioden som nå er på fem år. Integreringen starter med introduksjonsprogrammet som varer i inntil to år. Her er målet at flyktningene skal kvalifiseres til arbeid og utdanning. De lærer norsk og samfunnskunnskap. I tillegg tilbys de en praksisplass i arbeidslivet hvor hensikten er å forbedre språkferdighetene.

Tidlig arbeidspraksis

Etter avsluttet introduksjonsprogram fortsetter integreringsperioden for flyktningene. Noen tar mer norskopplæring og grunnskoleopplæring mens andre starter på videregående eller høyere utdanning. Noen kommer rett ut i jobb, mens andre blir kjent med arbeidslivet gjennom arbeidspraksis. Flyktningene gis en tett og god oppfølging underveis i løpet av hele den femårige perioden.

Flyktningtjenesten i Elverum kommune er organisert under kultur. Kultursjef Line M. Rustad er stolt av flyktningarbeidet i kommunen og den gode kompetansen til de ansatte som står sammen og finner mulighetene.

– Både flyktningtjenesten, Nav og Elverum Læringssenter har alle enkeltoppgaver å løse, men vi står sammen og løfter i fellesskap, understreker hun.

Frewini Gidey Asfha (midten) setter seg tydelige mål og har stått på for å komme dit hun er i dag. Underveis har hun fått god støtte, her representert ved Olaf Arild Olsen (f.v.) (leder flyktningtjenesten) Line M. Rustad (kultursjef) Kjersti Skavern (rektor Elverum Læringssenter) og Aud Elisabeth Wasa (programrådgiver flyktningtjenesten).

Innholdsfortegnelse