Ved inngangen til Handlingsplanperioden 2020-2023 har den kommunale tjenesteproduksjon og samfunnsutvikling innenfor dette samfunnsområdet i vesentlig grad vært basert på følgende:
- Kommuneplanens samfunnsdel og arealdel
- Strategisk plan – Energi og klimaarbeid i Elverum 2014-2018
- Særskilte vedtak i kommunestyre og formannskap
Gjennom 2020 har det i samarbeid med Sør-Østerdalskommunene blitt gjort et omfattende arbeid i Elverum kommune for å fornye klima- og energiplanen for kommende periode. Denne planen ble framlagt til godkjenning i kommunestyret i mai 2020. Elverum har derved en oppdatert klima- og energiplan somgrunnlag for blant annet kommunal tjenesteproduksjon.
Arbeid som har blitt gjennomført i 2020 på samfunnsområdet klima og energi, og som er ledd i det mer langsiktige perspektivet fram mot 2023 er særlig (fordelt på innsatsområdene i klima- og energiplanen):
1. Transport, anlegg og arealplanlegging
Det har også i 2020 vært arbeidet med videre planlegging (tilknyttet byplanen) for å kunne realisere bedre forhold for syklende og gående i byområdet. Egen utredning og plan for sykkeltiltak er grunnlag for byplanen.
I byplanen tilstrebes det å legge til rette for et klima- og miljøvennlig og arealeffektivt utbyggingsmønster. Den vedtatte byplanens føringer ligger nå til grunn for reguleringsplanlegging som tilenhver tid pågår. Gjennom 2020 er et fremmet til sammen 15 reguleringssaker på større eller mindre utbygginger i kommunen og som i varierende grad har klimaperspektiver i prosjektene.
Kommunen bidrar med gradvis elektrifisering av egen bilpark. I 2020 har Elverum kommune sammen med 9 øvrige kommuner rundt Mjøsa, fylkeskommunene, transportetatene, fylkesmannen arbeidet videre for å følge opp den vedtatte felles areal- og transportstrategi for «Mjøsbyen». Dette har skjedd ved at det er utviklet en samarbeidsavtale som kommer til godkjenning i kommunestyret før sommeren 2021. Arbeidet vil kunne være førende for å skape et klimariktig transportmønster fram mot 2040 – se www.mjosbyen.no.
2. Bærekraftige bygg, oppvarming og energibruk
I 2020 har det gjennom samarbeid i Regionrådet for Sør-Østerdal blitt gjennomført et relativt omfattendearbeid for å revidere kommunens Treveileder. Den vil gi føringer for byggevirksomhet i kommunen, bl.a.med et betydelig klimaperspektiv. Trestrategien ble godkjent i kommunestyret 26.05.2021.
Etter en intensiv investeringsperiode i bygg gjennom flere år, har kommunen i inneværende periode et begrenset investeringsprogram. Det jobbes imidlertid til enhver tid aktivt for å sikre energieffektivenergiforsyning og bruk i kommunale bygg.
Det har gjennom hele 2020 vært arbeidet i kommunens pilotprosjekt i Ydalir, i særlig grad i regi avkommunens selskap Elverum Vekst AS med datterselskapet Elverum tomteselskap AS. Etter en intensivperiode med klima riktig utbygging av Ydalir skole og barnehage, jobbes det nå med profilering, markedsføring og salg av Ydalirområdet, med detaljreguleringsplaner, med avtaleutforming med utbyggere o.a. Se nærmere omtale av aktivitet og prosjekter her.
Utbyggingen av Ydalir skole og barnehage har vært et stort og framtidsrettet løft for Elverum kommunesom kulminerte med åpningen til barnehage- og skolestart i august 2019. Hele utbyggingsprosesseninngår som en el av kommunens deltakelse i Zero Emission Neighbourhood- prosjektet (2017 – 2024). Fra kommunalt perspektiv er prosessen oppsummert gjennom 2020 i rapporten «Veien til Ydalir», og kom som rapport til kommunestyret per 24.03.21.
Fra 2020 har det vært statlig initiert forbud mot oppvarming av bygg med fossilt basert fyringsolje. Elverum som lokalsamfunn har som følge av langsiktig arbeid klimavennlige oppvarmingssystemer med utstrakt bruk av bioenergibasert, klimanøytral oppvarming i kommunens fjernvarmeanlegg i kommunesentrum samt bruk av varmepumper, vedfyring i rentbrennende vedovner, lokale flis- og vedfyringsanlegg samt vannkraftbasert bruk av elektrisitet i boligene i kommunen.
3. Forbruk, avfall og avløp
Elverum kommune har i samarbeid med de øvrige Sør-Østerdalskommunene et godt avfallshåndterings-konsept i regi av Sør- Østerdal Interkommunale Renovasjonsselskap (SØIR). SØIR bidrar til forsvarlig håndtering gjennom stadig forbedring av avfallsgjenvinningen, god kildesortering og reduksjon av avfallsmengdene blant Elverums innbyggere. Se mer om virksomheter og resultater hos SØIR IKS.
Elverum kommune har i all hovedsak et godt og driftssikkert system og infrastruktur for vann og avløp med tilhørende rensing. Dette har også klimaperspektiv i den forstand at det dreier seg om godressursanvendelse, gjenvinning og miljøvern. Vann- og avløpssystemet driftes i henhold til egen plan ogmed en egen langsiktig investeringsplan.
4. Jordbruk og matproduksjon
I jordbruk og matproduksjon skjer både klimagassutslipp og klimagassbinding gjennom karbonkrets-løpet. Det arbeides kontinuerlig med veiledning for god agronomi blant kommunens jordbrukere.
5. Energiproduksjon og distribusjon
Elverum har relativt stor produksjon av fornybar energi i form av bioenergi i fjernvarmeanlegg, pågårdsanlegg og i de enkelte hjem (vedfyring i rentbrennende ovner) samt vannkraftproduksjon i Glomma,grunnvarme i varmepumper og etterhvert stadig flere solcelleanlegg. Dette utvikles litt og litt år for år, og energiproduksjon fullt ut basert på klima-, miljøvennlige og fornybare energikilder er innen rekkevidde.
6. Utslipp og opptak av klimagasser fra skog og annen arealbruk.
Karbonbinding i skog, bygg og trekonstruksjoner – langsiktig karbonbinding for å hindre klimagassutslipp til atmosfæren er viktig i klimaarbeidet. Skogen spiller en helt avgjørende rolle i karbonforvaltningen. I Elverum drives det et aktivt skogbruk for å sikre god netto tilvekst i skogene. Markedene modnes etter hvert mer og mer for moderne trebyggeri som et vesentlig bidrag i klimaarbeidet, dette påvirker ogsåprimærskogbruket og skogforvaltningen i den forstand at aktiviteten er høy.
7. Kommunens egen virksomhet
I kommunens egen virksomhet er det tiltakende oppmerksomhet for å bidra i klimaarbeidet gjennom:
- Kommunen skal fortsette å vise vei ved å bruke tre som byggemateriale i sine bygg.
- Kommunen tilrettelegger for at det både i kommunens drift og ansatte kan bruke elbiler og hatilgang til lademuligheter.
- Anvende anskaffelsesspesifikasjoner som stiller krav som fremmer klima- og miljøeffektiveløsninger ved innkjøp og bygg- og
- Tilgjengelig teknologi for å redusere behovet for arbeids- og møtereiser.
8. Klimatilpasning
I tilknytning til beredskapsarbeidet i kommune er det gjennom 2020 gjennomført et arbeid i samarbeid med de øvrige Sør-Østerdalskommunene for å kartlegge klimasårbarhet og legge grunnlaget for oppdaterteplaner for å håndtere klimarelaterte hendelser (intens nedbør, flom, vind) på utsatte steder.
I planleggingsarbeidet er det hele tiden oppmerksomhet med tanke på klimatilpasning i bygge- og anleggsinvesteringer og i å holde vannveger åpne for å tåle nedbør.