Gå til innhold

5 Barnevern

Tjenesteområdet barnevern omfatter tjenestene barneverntjeneste:

  • Barneverntiltak i familien.
  • Barneverntiltak utenfor familien.
  • Tjenesten for enslige mindreårige flyktninger.

Barneverntjenestene produseres i hovedsak innenfor kommunens sektor for familie- og helse. Barnevernet er videre delt inn i et undersøkelses-, tiltaks- og omsorgsteam. I omsorgsteamet ligger oppfølging av biologisk familie, fosterhjemmene og barna som er plassert.

Barn og familier som trenger hjelp skal få hjelp som virker til rett tid. De skal møte et samarbeidende barnevern som gir reell mulighet til medvirkning, og skal gis styrket rettssikkerhet. Det skal være god kvalitet i saksbehandling og oppfølging med rask behandling og gode beslutninger. Det skal gi likeverdige tjenester og forutsigbarhet for barn og familier.

Bosetting og underhold av enslige mindreårige flyktninger inngår i tjenesteområdet barnevern. Tjenesten leveres av avdeling EMF (Enslige mindreårige flyktninger) i enheten bosetting og introduksjon i sektor for skole. Avdelingen har 10,5 årsverk. Særskilt tilskudd ved bosetting av enslige mindreårige flyktninger er i regnskapet ført her sammen med drift.

Målgrupper for tjenestene er innbyggere i Elverum som i samsvar med lov og forskrift har:

  • Barn med behov for bistand i familien for ikke å oppleve videre omsorgssvikt.
  • Barn som etter barneverntjenesteloven har behov for nytt bosted /familie.
  • Enslige mindreårige flyktninger.

Kommunens planverk som ligger til grunn for tjenestene som gis er særlig strategisk plan for Helse og omsorg i Elverum 2016 – 2020, strategisk plan for integrering i Elverum 2015 – 2019 og deler av Kommuneplanens samfunnsdel.

Målekort – Konkrete mål for tjenesteproduksjonen i 2022 er vist i virksomhetsplanen for 2022. Virksomhetsplanen inneholder et særskilt målekort med indikatorer. Oppfølging på indikatorene skal bidra til at de langsiktige målene nås i de strategiske planene på de punkter som er relevant for tjenesteområdet. Under vises indikatorene i målekortet og resultatene for 2021 og 2022.

Barnevern: Indikator tjenestekvalitet Resultat 2021 Mål 2022 Resultat 2022
Funksjon 244: Barneverntjenesten.
Andel henlagte undersøkelsessaker med oppfølging fra andre enheter i kommunen NY 80 % 72 %

 

Funksjon 251: Barneverntiltak i familien
Andel familier om blir anbefalt hjelpetiltak, men som ikke ønsker hjelpetiltak fra barnevernet. NY 25% 23 %
Barn med frivillige hjelpetiltak som skal ha utarbeidet tiltaksplan som evalueres. 27 % 100 % 57 %

 

Funksjon 252: Barneverntiltak utenfor familien
Andel lovpålagte tilsyn i fosterhjem. 88 % 100 % 73 %
Oppfølging av fosterhjem i tråd med lovkrav slik at fosterhjemmene opplever at de er i stand til å ivareta omsorgsoppgaven.  

77 %

 

100 %

 

72 %

Andel barn som er i fosterhjem som har oppfølgingsplan for ettervern innen fylte 18 år 88 % 100% 85 %
Funksjon 285: Tjenester utenfor ordinært kommunalt tjenesteområdet
Andel enslige mindreårige flyktninger i utdanning eller arbeid etter fylte 20 år 100 % 100 % 100 %
Antall enslige mindreårige flyktninger som bosettes 4 3 8

 

Økonomiske hovedtall for tjenesteområdet vises i tabellen under:

Tjenesteområde
(Tall i hele tusen)
Regnskap 2022 Opprinnelig budsjett 2022 Regulert budsjett 2022 Korrigert avvik*
Barnevern 72 256 52 850 62 772 -9 439

* Koronarelatert forhold er ikke budsjettregulert. Avviket er korrigert for koronarelaterte forhold og viser hva som er avviket i ordinært drift.

Resultatkommentar

Barnevern har et samlet merforbruk på 9,4 millioner kroner. Tjenesteområdet har hatt stort sykefravær og har måttet leie inn eksterne både til saksbehandling og til kjøp av tiltak i og utenfor hjemmet med ca. 2,9 millioner kroner utover budsjett. Det har vært 4 nye plasseringer i fosterhjem, og samlet har utbetaling til fosterhjem vært ca. 1,9 millioner mer enn budsjettert. Det har gjennom året vært krevende saker som krever spesielle tiltak og akuttplasseringer gjennom året.

Plassering i statlig institusjon har høyere pris etter barnevernreformen og gir samlet et merforbruk på ca. 1,9 millioner kroner. Det har vært større behov for bruk av sakkyndige i utredninger og vurderinger av omsorgsovertakelse enn tidligere som har medført et merforbruk på ca. 1,7 millioner kroner. Det har vært økte utgifter knyttet til drift av bolig for enslige mindreårige i Hamarvegen for ca. 1 million kroner mer enn budsjett.

Høyt sykefravær i barneverntjenesten er en av årsakene til at flere av målene ikke er nådd i 2022.

Etter noen år med lave bosettingstall for enslige mindreårige, bosatte vi i 2022 åtte ungdommer. Pr. 30.12.2022 var det totalt 20 enslige mindreårige i kommunen som er innenfor integreringsperioden på 5 år. 5 av disse bodde i Hamarvegen bofellesskap.

Resten bor på hybel med tilsyn og andre boformer. Oppfølgingen innbefatter jevnlig kontakt og miljøterapi i form av telefon og hjemmebesøk. Dette utføres i tråd med den enkeltes oppfølgingsplan. Ungdommene tar ofte kontakt, ser på Hamarvegen som sitt hjem og kommer ofte på besøk dit.

I tråd med virksomhetsplanen for 2022 har det vært gjennomført særskilt utviklingsarbeid, resultatene fra dette er kommentert under:

Planlagt utviklingsarbeid i 2022 Gjennomføring – kommentar
Tiltak for å imøtekomme barnevernsreform/oppvekstreform. Barneverntjenesten arbeider sammen med andre enheter både i enkeltsaker og på systemnivå. Det er blant annet påbegynt arbeid med å utarbeide handlingsplan for å forebygge omsorgssvikt og atferdsproblemer.
Fortsette å utvikle det tverrfaglige samarbeidet med andre enheter i kommunen for å forbedre forebyggende arbeid, for å redusere saker til overtagelse av omsorg. Det er iverksatt tverrfaglig kontaktmøter med barnehager, forebyggende enhet og barnevern for å styrke samarbeidet og det forebyggende arbeidet.
Fortsette å videreutvikle bruk av fagsystem og Digi- barnevern for gode styringsdata. Anbudsprosess påstartet, og barneverntjenesten vil få nytt fagsystem i løpet av 2023 som vil bidra til å sikre gode styringsdata.
Videreutvikle og implementere prosedyre «nærnettverk» som tiltak i barnevernet i Elverum kommune – jamfør lovendring i forbindelse med barnevernreformen. Barneverntjenesten jobber fortløpende for å videreutvikle og implementere prosedyre «nærnettverk». I alle saker der barn blir flyttet vurderes det om plassering i familie eller nære nettverk er en mulighet.
Utvikle tilbud om tiltak i kommunen i henhold til endringer i Lov om barneverntjenester – barnevernreformen. Arbeid med å utarbeide handlingsplan for å forebygge omsorgssvikt og atferdsproblemer er igangsatt.
Delta i interkommunalt samarbeid for å bedre kvaliteten på barnevernets akuttarbeid i alle faser. Barneverntjenesten deltar i det interkommunale samarbeidet om barnevernvakta.
Utarbeide plan for hvordan barneverntjenesten skal imøtekomme krav om helhetlig ansvar og oppfølging av fosterhjem. Det skal utarbeides ny plan i forbindelse med konklusjon etter tilsyn fra Statsforvalteren.
Utvikle spesialiserte hjelpetiltak til utsatte barn og familier. Det er på grunn av kapasitetsutfordringer ikke utviklet nye spesialiserte hjelpetiltak til utsatte barn og familier, og denne tjenesten må kjøpes fra eksterne ved behov.
Utvikle plan for kompetanseutvikling. Kompetanseplan for sektoren er revidert for 2022.
Fortsette arbeidet med tidlig innsats og tverrfaglig samhandling. Hensikt er å styrke tverrfaglig samarbeid og samhandling for å bedre kommunens samlede tjenestetilbud til barn og unge i aldersgruppen 0 – 24 år. Etablere samhandlingsmodell. Barneverntjenesten har faste møter med aktører: barnehage, Politiet, forebyggende enhet, NAV, skole, PPT og BUP for å styrke det forebyggende arbeidet.

Barnevernreformen trådte i kraft 2022, og kommunen har fått et større ansvar for barnevernet, både faglig og økonomisk. Nye nasjonale føringer for fagsystemer, arbeidsmetoder, kompetansekrav og oppfølging i barnevernet skal innføres.

Kommunen kommer ofte for sent inn med forebyggende fokus og lavterskeltiltak, og må jobbe for å komme tidligere inn for å forebygge omsorgssvikt og atferdsproblemer. Dette betyr at vi må sikre bedre samhandling for å gi helhetlige tjenester tidligere. Det var en nedgang i antall meldinger i 2021, men antall meldinger har økt i 2022.

Innholdsfortegnelse

Last ned PDF