Handlings- og økonomiplan 2016-2019 redegjør for hovedtrekkene i den planlagte virksomheten for Elverum kommune de kommende fire år. Handlingsplanen gir en verbalbeskrivelse av prioriterte og planlagte tiltak. Økonomiplanen redegjør tilsvarende for det tilhørende budsjettet for fireårsperioden fordelt på investeringer og drift.
Handlingsplanen for den kommende fireårsperioden er det elementet i kommunens planhierarki (jfr. «Kommunal planstrategi for Elverum – 2012-2015») som skal søke å:
Resonnementet (punkt 1 og 2 over) er at kommunen skal søke å arbeide planmessig og omgjøre politisk prioriterte og vedtatte, langsiktige mål og strategier til praktiske tiltak. Samtidig må kommunen ha tilstrekkelig beredskap for å kunne håndtere muligheter og utfordringer som samfunnsutviklingen byr på «under reisen», og som planverket ikke har forutsatt.
Beskrivelsen i handlingsplanen struktureres innenfor de seks fokusområdene som er fastlagt som strukturen for samfunnsplanleggingen og beskrevet i planstrategien for Elverum. Disse er:
I tråd med kommunens planstrategi er ambisjonen å skape en «rød tråd» fra kommuneplan via kommunedelplaner/ tema-/sektorplaner og inn i Handlingsplan – Økonomiplan. Handlingsplanen danner basis for ytterligere detaljering som gjøres i planens første år, denne gang for 2016. Dette finnes i virksomhetsplan (grønne sider) og korresponderende årsbudsjett for 2016 (gule sider), beskrevet og fordelt per sektor/stab hvor tjenesteproduksjonen foregår (se senere kapitler).
Elverum kommune har strategisk plan: Energi- og klimaarbeid i Elverum – 2014 – 2018. Utslippsreduksjoner – Karbonbinding – Forebyggende tiltak, godkjent i kommunestyret 19. juni 2014. Denne planen skal være utgangspunkt for klima- og energirelaterte tiltak som skal utføres i kommunen. Denne planen er en oppdatering og ytterligere forbedring av foregående fireårsperiodes plan. Nytt er bl.a. at forebyggende tiltak mot klimaendringer er tatt inn i planen.
Klima og energiarbeidet i Elverum kommune i perioden fra 2009 har i vesentlig grad dreid seg om energiøkonomiserings arbeid i kommunens egne bygg. Dette har for en stor del foregått i et samarbeid med de øvrige kommunene i Sør-Østerdal gjennom Regionrådet for Sør-Østerdal. Gjennom dette samarbeidet har en klart å opparbeide både nasjonal og internasjonal oppmerksomhet, og er kommet langt med energiøkonomiseringstiltak i egne formålsbygg. Dette har skjedd ved offentlig-privat samarbeid med EPC-kontrakter som grunnlag (Energy Performance contracts). Dette arbeidet fortsetter.
Klima- og energiarbeidet i Elverum kommunes regi for perioden 2016-2019 legges opp med tiltak som vist under – jfr. ni temaområder med mål og strategier i planen Energi- og klimaarbeid i Elverum – 2014 – 2018:
Temaområde |
Tiltak som søkes gjennomført i perioden 2016-2019 |
Transport |
|
Stasjonær forbrenning |
|
Avfallshandtering/slambehandling |
|
Jordbruk |
|
Arealplanlegging |
Arbeide for at:
|
Fornybar energiproduksjon |
Arbeide for:
|
Karbonbinding i skog, bygg og trekonstruksjoner |
Arbeide for:
|
Kommunens egen virksomhet |
Arbeide for at:
|
Informasjon og samfunnskontakt |
|
Forebyggende tiltak mot flom, skred og overvann |
Arbeide for at:
|
I løpet av 2016 er ambisjonen at Elverum kommune skal utvikle og få på plass oppdatert planverk innenfor dette fokusområdet – jfr. planstrategi. Dette er:
Fokusområdet er by- og bygdeutvikling fordi Elverum både er en by- og landkommune, med i størrelsesorden ¾ av befolkningen i by- og bynært område, ¼ av befolkningen i omkringliggende bygder. Dette krever et planverk som tar hensyn til de muligheter og utfordringer dette gir for å tilby og vedlikeholde både urbane og landlige bo- og leveområder– derfor byplan og plan for bygdeutvikling. I tillegg er det vurdert som nødvendig å arbeide på plass en samlet plan for boligbygging. Disse planverkene henger sammen, og forventes å kunne gi tilstrekkelig oversikt over de samlede, nødvendige og ønskede mål og strategier innenfor fokusområdet by- og bygdeutvikling.
Ved inngangen til Handlingsplanperioden 2016-2019 baseres den kommunale tjenesteproduksjon og samfunnsutvikling innenfor dette fokusområdet i vesentlig grad på følgende:
Kommunens ressurser vurderes som begrensede i forhold til å håndtere disse ambisjonene, sett ut fra at Elverum skal utvikle seg som by. I løpet av 2014 og gjennom 2015 er det likevel etablert en relativt betydelig styrking av kommunens kapasitet og kompetanse ved at både ytterligere arealplanlegger og byarkitekt er tilsatt samt at konsulentbistand i byplanprosessen er leid inn. Det er sektor for teknikk og miljø som vil være operativ utfører for de ansvar og ambisjoner som finnes innenfor dette fokusområdet. By- og stedsutvikling blir til i samarbeid mellom private og offentlige interesser innenfor rammen av lovverk.
Selve byplanarbeidet kan følges her: Byen vår Elverum.
Med det planverk og erfaringer en har innenfor fokusområdet by- og bygdeutvikling, så legges det opp til at kommunen prioriterer følgende tiltak for perioden 2016-2019:
Rent konkret så planlegges det for og vil bli realisert betydelige investerings- og utbyggingsprosjekter innenfor fokusområdet by- og bygdeutvikling i Elverum gjennom perioden 2016 – 2019 – både i kommunal regi, annen offentlig regi og privat regi. Dette er prosjekter som har vært gjennom planlegging og reguleringer med kommunal medvirkning og vil komme til realisering. Vesentlige utbygginger vil være:
I tillegg forventes at de samlede planalternativene for hovedveger inn til og i og rundt Elverum vil bli framlagt og en løsning vedtatt som grunnlag for senere utbygging.
I løpet av 2016 er ambisjonen at Elverum kommune skal utvikle og få på plass oppdatert planverk innenfor dette fokusområdet – jfr. planstrategi. Dette er:
Fokusområdet samferdsel og infrastruktur er for første gang, og i forbindelse med utviklingen av planstrategi for Elverum for 2012-2015, løftet fram som et eget område med forslag til tilordnet planverk. Dette er gjort ut fra tanken om at alle samferdsels- og infrastrukturelle utfordringer og behov i et lokalsamfunn er tjent med å sees under ett. Det er helt grunnleggende fysiske samfunnsstrukturer det gjelder, så som veg, bane, vanntilførsler, avløp, energiforsyning, datanettverk m.v. med tilhørende kommunikasjonstrafikk. Ved inngangen til handlingsplanperioden 2016-2019 baseres den kommunale tjenesteproduksjon og samfunnsutvikling innenfor dette fokusområdet i vesentlig grad på følgende:
Det legges opp til at arbeidet innenfor samferdsel og infrastruktur prioriteres på følgende tiltak for perioden 2016-2019:
Fokusområdet verdiskaping og næringsutvikling har tre strategiske planer:
Den oppdaterte Strategiske næringsplanen vil være utgangspunkt for næringsutviklingsarbeid som skal utføres i kommunens regi de kommende år.
Den alt vesentlige delen av kommunens ressurser til næringsutviklingsarbeid vil bli sluset inn i selskapet ElverumRegionen Næringsutvikling AS (ERNU AS), selskap som eies sammen med nabokommunene Elverum og Åmot. I løpet av 2013 er det også som deleid datterselskap av ERNU AS opprettet Sør-Østerdal Næringshage AS i den hensikt å bidra i nyskapingsarbeidet overfor de eksisterende bedrifter og gründere.
Kommunen har ressurs gjennom egen næringssjef. Næringssjefen inngår i et funksjonelt samarbeid med ElverumRegionen Næringsutvikling AS gjennom kontorfellsskap, men er fortsatt ansatt i Elverum kommune og tilknyttet Samfunnsutviklingsstaben.
Ved inngangen til handlingsplanperioden 2016 – 2019 baseres den kommunale tjenesteproduksjon og samfunnsutvikling innenfor dette fokusområdet i vesentlig grad på følgende:
Det legges opp til at arbeidet innenfor verdiskaping og næringsutvikling prioriteres på følgende tiltak for perioden 2016-2019 – jfr. næringsplanen:
Dette fokusområdet handler om ansvaret for å forvalte og utvikle natur og landskap (jord, skog, utmark m.v.) for bruk og vern samt kulturvern. Det dreier seg altså om å legge rammer for forvaltning av landarealene innenfor Elverum kommunes grenser samt kulturvernet (bygninger, konstruksjoner, installasjoner o.a.)
I Elverum kommune forvaltes dette i stor grad i henhold til omfattende lovverk, forskrifter og ordninger innenfor jord- og skogbruket. Dette ivaretas særlig av sektor for teknikk og miljø – enhet for landbruk og miljø. Det kulturvernrelaterte ivaretas av sektor for kultur.
Det legges opp til at kommunens kulturvernplan skal forsøkes oppdatert gjennom 2016. Arbeidet gjøres på grunnlag av et registreringsarbeid som er startet opp i 2014, men ikke sluttørt grunnet ressursmangel. Videre er det gitt mandat fra kommunestyret i henhold til planstrategi for å produsere en ny, samlet strategisk plan for forvaltning av natur, kulturmiljø og landskap i Elverum. Dette blir en samling beskrivelser av det målrettede arbeid som foregår innenfor området. Arbeidet er forsinket grunnet kapasitetsutfordringer, men skal forsøkes gjennomført i 2016.
Ved inngangen til handlingsplanperioden 2016-2019 baseres den kommunale tjenesteproduksjon og samfunnsutvikling innenfor dette fokusområdet i vesentlig grad på følgende:
Det legges opp til at arbeidet innenfor natur, kulturmiljø og landskap prioriteres på følgende tiltak for perioden 2016-2019:
Fokusområdet helse, livskvalitet og oppvekstmiljø er det området hvor kommunen som tjenesteprodusent har sin absolutt største andel av virksomheten. Innenfor dette området finner vi barnehage-, skole-, helse-, omsorg og sosialtjenester og kulturrelaterte tjenester. Dette omfatter i størrelsesorden 80-90 prosent av det årlige kommunale driftsbudsjettet.
Tjenesteproduksjonen innenfor dette samfunnsområdet foregår i henhold til en betydelig mengde lover og forskrifter, samt kommunale sektor-/temaplaner med mål og strategier.
Kommunen har nå følgende oppdaterte godkjente planverk innenfor dette samfunnsområdet:
Følgende planverk som er tilknyttet til dette samfunnsområdet skal oppdateres og utvikles i 2016:
Det legges opp til at arbeidet innenfor helse, livskvalitet og oppvekstmiljø prioriteres på følgende tiltak for perioden 2016-2019: